Je právě

středa 14. května 2014

"Možná se nevrátím!"

Země ve mně je občas i temná – zvláštní rubriku tomu ale nepropůjčím. To zas ne! Zveřejním nejmíň rok starou vzpomínku, ale až níže, pod úvahou, která nabrala hodně směrů! Taky si čtu sama v sobě a hledám, co se od té doby změnilo:)


Nedávno jsem asi po roce dala řeč „teda chat“ s kamarádkou – spolužačkou ze školy. Náš vztah býval srdečný, velká škoda, že nedospívala a nežije v jiném prostředí. Někdy stačí prostě špatně se vdát a nechat to být… Přibývají těžká sousta, trápení a světla v ní bylo míň a míň. Temný proud ji stahoval a stahuje dál. Proč peklo až po smrti?
Vyhodili její rodinku z několika bytů, dokonce i z ubytovny – zpět k mamince, což je hluboce negativní člověk. Když si vzpomenu na kamarádky tátu, chce se mi plakat a málem prosím, ať se z dálky nedívá.

 Přitom nejde o drogy – jen lži a podvůdky v rodině, nedůslednost, netečnost – málo odvahy – „já mám co povídat“ – pohodlí, splátky, využívání úřadů, když je kde brát.
Dobře vím, že její šance na uplatnění-zaměstnání jsou mizivé, ale spoustu věcí přesto mohlo probíhat jinak. Jinde. S někým jiným.

Mohla bych přidat tisíc podrobností, ale to neudělám. Netuším, jak jí pomoct – materiálně je to bezedné snažení a propadání se s ní. Duševně – buď projevuje nezájem a rezignaci vystuženou antidepresivy a jinými léky, nebo mi říká sotva desetinu faktů, které zažívá – snad mě chce chránit, možná je nevidí…


Jen Bůh dovede hojit rány, spravovat životy. Jenže to nikdy nedělá dlouho sám, dokud nepřikývneme, nesvěříme mu svůj život, dá nám svobodu. To je často kámen úrazu, i když v tom hledáme výhodu.

Tak se jen dívám na náš vztah s Davidem a neodhadnu, kolik milosti už do něj Bůh vložil, kolik konců odvrátil a chyb pomohl spravit. Kolikrát jen mě zastavil, zachránil samu před sebou! Jednotlivě zdánlivě nešlo o strašné věci,
ono jen stačí naše přirozené sobectví a to, že nás občas něco přeroste. Stačí ne zalhat, jen něco neříct, odložit. Přizpůsobit. Nedořešit. Nevidět očima toho druhého.
A přece - kolik jen lásky a požehnání nám Bůh dopřál – copak jen do nás vložil soucit, touhu jít dál? Zažívat dobro ne pro jeho hromadění? Vždyť všichni jsme jeho stvořením!


Jak teda mluvit k člověku obklopenému lehkovážností, negativismem, nejistotou, k mojíMíně, nasycené léky? Nedokážu přebít zkušenosti s exekutory, pasťáky, nedokážu zachránit tu malou štědrou holku, kterou znám!
Ale náš Nebeský Tatínek je mocný, pozvedá z popela, křísí nás den co den! Chtěla bych to vidět, nevymlouvat se, jak daleko jsem od ní, přiložit ruku k dílu, říct něco, co v ní zažehne touhu znovu žít, hledat Boha, vidět naději! Zoufale cítím, že sama na to nestačím! Můžu „vylepšit“ své modlitby a volat za ni – aby mi Bůh poradil, aby k ní někoho poslal – tak mě napadá, chodí-li vůbec ještě aspoň do obchodu, někam ven…, na úřady? Mína má i dvě děti a ač se to vymyká mým představám, kéž by je oslovil nějaký věřící vrstevník. Nebudu se ptát,  jestli poblíž takoví jsou:)

Nechci Boha poučovat, jak co má udělat, jen chci, aby věděl, jak aspoň já stojím o to, aby jí pomohl!



Ahoj... já už prostě nemůžu. Nemít děti, tak tu dávno nejsem...
Doktor mi dal další prášky, manžela mám po krk, dělat se mu nechce... Takhle se těch dluhů nezbavím...

   Rozhovor probíhá po sto prvé, za chvíli bude dobře, zase budou všichni žít, jen mně naplnili úzkostí a neklidem.
Najednou čtu:

   "Vezmu si s sebou jen nejmilejšího pejska... Škoda, že seš daleko... Tak bych tě tu potřebovala..."
   "Naši bydlí blízko, přespat by tě nechali, přijdeš na jiné myšlenky".
   "Nechci je otravovat, tebe už taky ne. Půjdu se projít, jen co se malej zabaví - on by mě sledoval, já ho znám".
   "A Co asi zrovna děláš? Je to pořád dokola..." myslím si sobecky a naštvaně.

   "Tak se měj! Možná někdy... Možná se nevrátím..."


   Zmizela z chatu... Nebrala mobil - nikdo nezvedal její mobil...
Moje Mína - znám ji od školky. Bylo mi těžko, cítila jsem zmatek....
"Běž do hajzlu, jen mě týráš, vyžíváš se v tom", nadávala jsem od plic...


   Taky  vás něco podobného potkalo?
"Jestli ode mě odejdeš, skočím, udělám to"!
"Však počkej, až se vrátím, to se budeš divit. Do toho kriminálu stejně musím, tak je fuk, na jak dlouho..."
Žárlivci, stalkeři a další trýznitelé se zabíjejí pomaleji... Jen, ať v tom nejsou sami!

   "Jdu se oběsit, co je tohle za život sakra", řekla mnohokrát moje objetavá máma. Jí to naštěstí nevěřím... Přijde jen to jaro a ona je šťastná...
   Jeden čas jsme opravdu trnuli při návštěvě babičky - jen ať ji, Bože, nenajdeme mrtvou.
A on by nám to někdo toužil udělat na schvál? Mám na vyděrače vstek – z bezmoci nejspíš.
   Je pravda, že jsem sebevraždu neplánovala, nemůžu proto vědět, na koho bych brala a nebrala ohledy. Snad bych se snažila, bránila, zpočátku...

   Těch hluboce zoufalých, kteří ztratili směr, nevidí cíl, ani naději je mi moc líto... S některými z nich bych vážně neměnila. Někdo se nevyrovná s tím, co mu život naloží. Nemůžu a nechci je odsoudit, nevím o jejich situaci nic. A i kdybych věděla, každý máme jinou povahu a žijeme v odlyšných podmínkách.
Trénovat se však nenechám. Taky to na nikom nezkouším.


   Samozřejmě se ozvala... Asi za dvě hodiny. Ulevilo se mi, zároveň mě popadla zlost. Kdeže radost, utěšování - vychrlila jsem na ni, že tohle rádoby dojemné divadlo bylo naposled...
"Musela jsem se projít, promiň, promiň"...
   Ještě jsem úplně neprominula. Zkusím to. Jen si to chci pamatovat, kdyby začala blábolit znovu... Jestli se vážně odhodlá zabít, mně to myslím neřekne...

   Dnes jsou mí známí naživu. Zítřek je den nových příležitostí - a možná i překvapení... Milých? Nemilých? Kdo ví? Ještě že do poslední chvíle máme naději!

7 komentářů:

  1. Ta poslední věta dává trochu naděje. Taky znám pár lidí, kteří doslova prošustrovali potenciál, který do nich Bůh vložil a žijí velmi nešťastně. Z lidského pohledu jim není pomoci. Ale slyšel jsem i četl řadu svědectví lidí, které Bůh dostal i z horších situací. Nezbývá než se modlit a doufat v zázrak! Bůh jí pomáhej!

    OdpovědětVymazat
  2. Taky doufám, že má smysl bojovat v modlitbách i za ty, kteří o to ještě nestojí, dokonce od Boha utíkají. Já měla tenkrát fakticky strach! Ale už se nezlobím!

    OdpovědětVymazat
  3. Markét, strašně moc se mi tohle tvé zamyšlení líbí... a víš co se mi líbí nejvíc? Že nesoudíš, neodsuzuješ, nemáš potřebu být ta, která ví co a jak, protože přece ... Úplně rozumím tomu, že ses na kamarádku zlobila, rozumím tomu, že se za ni přimlouváš a moc by sis přála, aby nešla ten správný směr. Ono to kolikrát vypadá, u lidí, kteří se ve svém negativismu točí dokolečka jak pejsci za svým ocáskem, že jim to vlastně ... vyhovuje. Kdo ví ... kde je skutečný problém... Kde je počátek malých lží, nepravd, polopravd, nalhávání i sám sobě. Je to zbabělost? Je to pak jednodušší? Opravdu?

    V jedné písni se zpívá: Před sebou těžko se utíkat kamkoliv dá ...

    Já jsem včera byla na jednom strašně milém setkání. A v sobě jsem si ujasnila, že nedokážu o tom, co je mezi mnou a Bohem, mluvit nahlas a opravdu vyjímečně píšu teď sem k tobě. Vím, že kdykoliv mám pochybnosti, hledám cestu, jakou se dát a jak přijmout, co nedokážu jako člověk změnit, On je se mnou, ale opravdu nerada to říkám. Mám myslím v životě jiné poslání než veřejně mluvit o našem vztahu. Včera mi to konečně došlo a já si přestala vyčítat pocity provinění, které jsem u myšlenek tímhle směrem cítila ...

    No... krapet jsem odbočila.. ale prostě děkuju, za počtení, které je sice vážné, ale přesto jak to říct, milé?

    OdpovědětVymazat
  4. A zapomněla jsem se podepsat, tak schválně, jestli poznáš, kdo psal :))

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za návštěvu a jinak - mám dva tipy, kdo můžeš být! Po úvaze vítězí asi tygrův tip. Prozrazovat ale nebudu, kdykoli to sem můžeš dopsat!
    K tajnému vztahu s Bohem - on tě nechá, dá ti čas, i se mnou to tak bylo. Stejně jsem ale sama nedokázala spoustu věcí zpracovat. A jakmile jsem začala navštěvovat církev a spíš přihlížela rozhovorům, začala jsem vnímat, že nechci být nějaká vyjímka, že jsme si vlastně všichni v něčem podobní, každý nějak rozbitý a nejen, že potřebujem poopravit, ale taky vyznat, čí je to zásluha a dar, komu svěřuju svůj život. Učím se Boha nejen očekávat, ale i zvát na každodenní pouť. Učím se otevírat v modlitbách před druhýma, protože oni přece dělají totéž a v tom společenství a jednotě je síla! A hlavně - k čemu by byla jen naše síla, bez Boha?
    Tím, že o něm promluvíš - jak to říct - ho uvolníš do akce?:)
    Pro mě poslední dobou je taková přemáhající radost o něm psát a mluvit. Ne fanaticky, nebudu myslím nikdy zastavovat lidi na ulicích, ale na mou povahu... občas o Bohu promluvím i doma u našich - i kdyby se mi stokrát zdálo, že tam je hodně neprostupná půda, jeden nikdy neví!
    A navíc jsem to už já a on ve mně a i když je to někdy boj, protože nejsem dobrá v argumentaci, mluvím o něm, někdy s úžasem, jindy smutná, když nevím, proč se něco neděje nebo děje jinak... Ale volám ho, bráním ho, ač to nepotřebuje:)
    Je to dost věc růstu a důvěry, kéž se to v tobě jednou přepne - z lásky k Bohu!

    OdpovědětVymazat
  6. Problém je, že tady jí možná pomůže samotný fakt, že si postěžuje, znova a zas. A přitom cítíš, že ty problémy, co má, jsou opravdové a že ji samotnou tíží. Jenže, Markétko, nemůžeš udělat nic víc, než ji vyslechnout. Nemůžeš za ni žít její život ani přebrat její starosti. Je to hodně blbá situace, protože bys jí ráda pomohla, ale nemůžeš. Jak? Finančně? Možná by jí to pomohlo, ale jen na chvíli, jestli má děti, tak se peníze rozplynou jako dým, jestli má i nepracujícího manžela, tak se rozplynou ještě dřív. Pomoci radou taky nemůžeš, myslím žes jí poradila, cos mohla. Zaměstnání, práci jí dát taky nemůžeš, ani neznáš někoho, kdo by ji třeba zaměstnal. Takže tady si taky musí poradit sama nebo přes úřady. Opravdu, jediné, co můžeš, je vyslechnout ji a říct, že doba je fakt mizerná a hnusná a snad bude líp. Jenže, bude opravdu líp? To nikdo neví...
    Ale nemůžeš za ni rozhodovat její život, a ona po tobě nemůže chtít, abys za ni rozhodovala její život, nemůže na tebe svalovat tíhu svých starostí a dokonce tíhu rozhodnutí, že skončí se svým životem. Nemůžeš pořád stát vedle ní, abys ji uchránila před nějakým nešťastným činem, kdyby se rozhodla ho uskutečnit.
    Jestli bude chtít skočit, tak ať skočí. Nemůžeš zachránit někoho, kdo se zachránit nechce. A jestli se zachránit chce, tak neskočí...

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle je starší článek, oživený novýma zprávama... A vím - já nejsem spasitel, zachránce!

    OdpovědětVymazat