Je právě

neděle 4. května 2014

William R. Forstchen - vteřinu poté,Odkaz

William R. Forstchen - vteřinu poté
Čeká vás vážně silná kniha, jestli se rozhodnete číst! Několikrát jsem se oklepala, ale nemohla jsemse odpoutat! Příběh vás postupně promění, pootevře oči a připomene, jak může být život náhle tvrdý. Nemám ráda vykonstruované happyendy - tentokrát jsem si ho přála. Prostě už mi záleželo na osudech hlavních postav!
Tentokrát se do recenze pustil Tygr, takže dávám prsty z klávesnice a nechám ho mluvit!


Mám moc rád katastrofické knížky! Ne snad, že bych si liboval v tragediích, které postihly ostatní. Ať už opravdová, nebo fiktivní katastrofa je katastrofou a mě nenechává lhostejným. Nemám ve zvyku hodnotit přečtené knihy, ale tahle se mi líbila natolik, že vám ji přecejen doporučím.

Krátká anotace:
Vysloužilý armádní důstojník John Matherson se přestěhoval s rodinou do Black Mountain v Severní Karolíně. Nedávno ovdovělý John a jeho dvě dcery žijí v přívětivé maloměstské rutině. Jednoho dne ji však něco naruší – najednou přestanou fungovat všechny elektrické spotřebiče. Že by rozsáhlý výpadek? Pravda je však krutější, než by se zdálo – za vším je výbuch EMP, elektromagnetické bomby. A výpadek zdaleka nebude jen dočasný… Kdo přežije v zemi, která se z blahobytu rychle propadá do archaické společnosti? Docházejí léčiva, násilní vykradači se začínají organizovat do tlup, objevují se první fámy a domněnky o původcích útoku. Den za dnem ubíhá od propadu do temných časů, až se uzavře rok. Rok Johnova boje o zachování rodiny, života, budoucnosti… Strhující postapokalyptický román překvapí svou uvěřitelností a nepustí čtenáře, dokud se nedobere poslední strany.


Proč se mi knížka líbila?
Autor ji napsal velmi čtivě. Celý příběh působí hodně realisticky. Jsou knížky, které vám dají na to či ono odpověď. Vteřinu poté je kniha, která vám položí hodně otázek!
 Jak bych se zachoval já?
Co bych jako kuřák dělal, až by došly cigarety?
Jak dlouho bych vydržel dávkovat si jídlo jen v množství postačujícím pro přežití?
Jaká je cena lidského života? Lze obětovat pár slabších, aby přežili silní?
Byl bych schopný krádeže a vydírání, kdyby šlo o život mé dcery?
Jak velkou osobní oběť bych přinesl v zájmu přežití celku?
Dokázal bych se vůbec ubránit rabování?
Dovedl bych v případě hladu sníst vlastního psa?
A co lidské maso, jako zdroj potravy?

Těch otázek je velmi mnoho a jestli chcete sami sebe trošku líp poznat, určitě si Vteřinu poté přečtěte! Podle mého názoru je to jedno z nejlepších děl na téma katastrof a přežití lidstva! A jako už se naplnily vize mnoha spisovatelů, i tohle se může stát skutečností!

Žádné komentáře:

Okomentovat