Je právě

pátek 2. května 2014

Vyloučená výluka aneb naše první jízda žlutým Regiojetem

Na stránkách společnosti Regiojet jsem si zaregistrovala kreditovou jízdenku a nabila ji na tisíc korun... Plánovali jsme opět cestu z Prahy do Olomouce a Bruntálu.
Ve čtvrtek jsem volala našim - jak už to před odjezdem dělávám - jestli nás čekají a všechno platí!

Dávejte pozor,vlak měl výluku!
Neeee, mami, kde?
No nevím, - odněkud někam! Z Olomouce někam, upřesnila nepřesně.
Výluky nemám ráda, výluky jsou chaos... Přestupy navíc, zdržení...
Jala jsem se hledat kritický úsek cesty a tygr způsob, jak se mu vyhnout!
Taxík z Olomouce k našim je nejmíň tisícovka, to je docela hrůza, když nás oba zlevněná jízdenka na průkaz Ztp-p z Prahy do Olomouce stojí 55 korun. Jenže - nikdo nemá volno a tímpádem nepřijede...
Dokoupili jsme si na netu lístek do ostravy i za tu cenu, že tam potom budeme hodinu čekat a cesta bude delší - k cíli však dorazíme, jen z druhé strany!
Jaké bylo překvapení, když mi mladší ségra řekla, že její manžel v pátek v Ostravě jen něco dodělává a chystá se autem domů! Prý nás vyzvedne na nádraží, není problém! Štěstí se občas přitulí a hřeje!
Spala jsem v noci samým napjetím strašně málo, budík se však o půl šesté ráno prosadil a vystrnadil nás z pelechu!
Chystali jsme se vyzkoušet nový žlutý vláček společnosti Regiojet z Prahy do Ostravy a jindy, než takhle "šíleně brzo" ráno o půl osmé nebylo místo... Až v prosinci přidají další spoje, bude to hned lepší! Nyní mají zatím 3 denně.
Začátek - na nádraží - nic moc... Hlásili vlak za vlakem a náš nikde.., čas utíkal! Zmatky se včas vyřešily a mohli jsme se usadit, plní očekávání!
Už mě znáte, píšu hlavně o pocitech Přesněji to tady popisuje Tygr!
Bereme-li reklamu jako fakta, hledáme, nač si stěžovat... Proto jsem ji zkusila vzít jako plán a jen porovnávat... Většina malých nesrovnalostí se brzy vysvětlí nebo dořeší. Věřím, že své sliby pan Jančura dodrží a jízda Regiojetem bude vymazlená!
Seděli jsme v kupé a tygr měl naštěstí místo u stolku, pod kterým byla zásuvka a maličký koš. Už jsem zvyklá z jiných vlaků nosit si svou tašku na odpadky, na konci cesty ji někde vyhodím - v tomto případě dám stevardce:).
Stejně tak vozím v batohu rozdvojku Zatím jsem ji ve vvlaku nevyužila!
Líbily se mi docela široké sedačky i police na zavazadla, můj velký batoh je náročný na prostor. Nechybí ani police na časopisy a kabelky:)
Jasně, že jsem si řekla - tak se ukažte s kávou a vodou! A za nedlouho se fakt ukázala - hlavně ozvala komunikativní slečna, nabídla časopisy, třetinkovou lahev vody dala i mně do ruky, žádné tápání - tady máte vodu, prosím:) Bylo to moc příjemné, neměla jsem pocit, že se musím prosit, nebylo nutné projít 5 vagónů kvůli maličkosti z jídelního vozu...
Za pár minuut přišla další stevardka a ta rozdávala kafe nebo mátový čaj. Pročítali jsme si jídelníček. Dveře kupé zůstaly pootevřené, mé uši nastražené a sledovaly povědomý hlas, jak se blíží a vzdaluje...
Někdy stevardka proběhla kolem, jindy se zastavila, je-li všecko v pořádku nebo jestli si něco dáme? Je dobré mít hodně drobných - spousta lidí platila papírovou bankovkou...
Asi ještě pár jízd budu chystat 20 30 korun na víc za kafe, které je zdarma. Ne a ne tomu uvěřit!
Stanice, kde vlak zastavuje hlásil Lukáš někdy s předstihem, jindy až při brždění vlaku, ale snažil se. Pravda, raději bych znala jméno stevardky pro náš vagon:)
Slupla jsem dva croasanty se šunkou, ovocný salát - miska s kousky kivi, melounu, ananasu a hroznů bez zálivky, skořice a podobných hloupostí, prostě osvěžující dobrůtka. Cestou zpět jsem si dala jablečný koláč - takový trojúhelník z křehkého těsta s jabkama, moc moc dobrý za 9 kaček! Jídelníček nemám docela probádaný - nějaký ten salát a sladkost ještě zbývá. Teplá jídla nemají a nevím, jestli kdy budou v plánu... Po letech jsem si koupila Vineu, zajímavé zpestření, akorát je docela sladká...
Nenašla jsem ve vlaku nic, co by mě odradilo od dalších jízd... Internet sice nefungoval, ale kamarád mi z Regiojetu nedávno psal, věřím, že to doladí i v ostatních soupravách!
Nevím, jak časem vyřeší chaos při nastupování, stevardka nemá čas na kontrolu cestujících ve dveřích, ví jen, kolik jich přistoupit mělo.
Ještě dlouho bude dost zmatkařů, kteří si nezarezervují předem místo, nebudou rozlyšovat mezi dopravci, nezkoumají předem, jaké místo jim bylo přiděleno - nedávno mi někdo rozjásaně oznámil, že zlevnili pendolino a už se v něm neplatí místenka. No jo, IC, EC, SC, expres, to jsou jen písmena... Pro leckoho je konkurence prostě problém:)
Příjemné je, že z vagonu stevardka vystoupí a s každým se rozloučí:)
Při pondělní cestě z Olomouce do Prahy jsme měli méně komunikativní stevardku, ale ke konci se rozpovídala:) Holky si teprve zvykaly, stejně jako my!
Někomu by se mohlo zdát, že je příliš pod dohledem, mně to naopak vyhovuje, stevardka téměř po ruce:)
Bylo dost horko, klimatizace funěla marně, topení nepřeprala:) Nevadí, tohle je u Čd běžný problém - bundu bylo kam pověsit!
Toalety jsem nezkoumala, na hudbu mě tam jen tak někdo nenaláká:)
V pátek jsem bláhově dala jídelníček našim, že sicestou zpět vyloudím nový, v pondělí jich však měli nedostatek… Takže snad příště nějaký ukořistím a už si ho nechám!
Těší mě, že kreditová jízdenka nemá omezenou platnost, je na ni výhodnější jízdné, než při nákupu lístku na pobočce Student agency.
Celý kredit projezdím, nnekupuju si pouze možnost jezdit levněji, jako s Inkartou u Českých drah......
Lístek není nutné vyzvedávat, ani tisknout, pro klid duše a ze zvyku to však můžete udělat... Přiznám se, že my jsme si lístky raději vytiskli, bylo mi divné jet  bez papíru, bez důkazu, pouze na "číslo v hlavě:)" Nebyl problém rezervovat místo i pro průvodce.
Rezervaci je přes net nebo sms možné zrušit, když zaspíte nebo změníte plány...
Stejně tak můžu koupit jízdenku a někomu nahlásit jen její kód, číslo vozu a sedadla - dotyčný to nahlásí stevardce a už se veze, tichým žlutým vláčkem!
Jízda mě určitě nezklamala, nebyla jsem rozmrzelá z časného vstávání, zvědavost zvítězila! Už se těším na další cestování s Regiojetem!

1 komentář:

  1. S RJ cestuji moc ráda! Balzám na duši. Pokud tedy není venku 35 stupňů a v kupé 60. Že nejde net mi nevadí.A ta rozdvojka je super nápad.

    OdpovědětVymazat